ПОВЕРЕНИШТВО ШАБАЦ

Српске двери захтевају да Скупштина прогласи Србију за државу без ГМО

Покрет Српске Двери активно се залаже против увоза, дистрибуције и промета генетски модификованих организама у семенском материјалу и храни. Предлог Новог народног договора, као предизборни програм са којим су Српске Двери изашле пре две године садржи одлучно противљење ГМО, а вишемесечна кампања Двери ГМО - НЕЋЕ ПРОЋИ! покренула је крајем 2012. године стварање широког грађанског покрета отпора против ГМО у који свакодневно улази све више организација и појединаца.

Влада Србије, насупрот томе, има озбиљне намере да мења постојећи Закон о ГМО, а чују се и наговештаји да би у наредним месецима могло доћи до брзе промене овог закона под америчким притиском као условом за учлањење Србије у Светску трговинску организацију. Зато Српске Двери предлажу да Скупштина Србије по хитном поступку изгласа декларацију о Србији као нетолерантној држави за ГМО – подручју без присуства ГМО. Ово би био најбољи начин да се зауставе сви процеси постепеног увођења ГМО у Србију, а истовремено и велики знак подршке домаћој пољопривреди и производњи здраве хране као једном од највећих ресурса 21. века. То би домаћу семенску индустрију и пољопривредне производе из Србије учинило додатно атрактивним на светском тржишту, а Србија би на овај начин направила значајан раст извоза и повећала благостање и здравље становништва.

Српске двери ће на Одбору за заштиту животне средине у Скупштини Србије предложити хитно доношење скупштинске Декларације Србија – земља без ГМО. Знајући да ће ова иницијатива наићи на бројне препреке у владајућем режиму, Покрет Српске Двери је ових дана позвао сва своја повереништва широм Србије да и у локалним самоуправама иницирају доношење сличних декларација којима би се појединачни градови и општине, као и цели управни окрузи у Србији, прогласили за нетолерантне за ГМО, односно за градове, општине и округе без присуства ГМО, што би их такође учинило атрактивним за инвестиције у пољопривреду и конкурентнијим на светским тржиштима хране.

Повереништво Покрета Двери у Шапцу најпре се у кампању укључило дељењем летака којима се грађани Шапца позивају да одлучно дигну свој глас против присуства ГМО на територији Републике Србије, у било ком облику и са било каквим образложењем, званично изнетим у јавност од стране номиналних носилаца власти. Наредних дана обратићемо се представницима родољубивих и државотворно одговорних политичких странака и других организација, које имају одборнике у Скупштини града Шапца, као и свим другим часним и савесним одборницима којима је брига за здравље овог и, посебно, будућих српских нараштаја изнад оданости корумпираним партијским врхушкама. Предложићемо им да захтевају да се, по хитном поступку, на дневни ред првог наредног заседања Скупштине града стави посебна тачка о покретању иницијативе за доношење декларације, којом се град Шабац проглашава нетолерантним на ГМО.

Покрет Српске Двери, Повереништво Шабац


САОПШТЕЊЕ ПОКРЕТА СРПСКЕ ДВЕРИ

Двери поручују Влади Србије: Или обуставите издају Косова и Метохије или да идемо на ванредне изборе!

Време је да неко упали светло и јасно осветли све шта премијер и Влада Србије раде на путу „техничких преговора“ о издаји Косова и Метохије. Двери јасно поручују да било какви преговори премијера Дачића са Тачијем о тзв. интегрисаном управљању граничним прелазима – нису прихватљиви. То што ти преговори треба да се одрже под покровитељством Кетрин Ештон и у Бриселу потврђује оно што су Двери већ међу првима означиле - да су Брисел и ЕУ главни савезник терористичког Тачијевог режима и самим тим непријатељ Србије. Влада коју води Дачић, уз подршку Динкића и Вучића, мора најзад да се определи и то у наредних 48 сати – да ли је Влада Србије или Влада издаје. Ако се определе да наставе преговоре са Тачијем, по диктату ЕУ, и да успостављају границу између Косова и Метохије и остатка Србије, онда је једино решење да се иде на хитне и ванредне изборе, јер ниједна странка у Влади није кандидовала издају Косова и Метохије као свој предизборни програм. На тим изборима Дачић треба да се појави са подршком Тачија уместо квазипатриотске реторике којом је крао гласове прошли пут; Динкић треба да се појави са новим задужењем грађана Србије од скоро две милијарде евра, даљим укидањем царина на границама Србије и уништавањем домаће производње, продајом српских ораница Саудијској Арабији, најављеном продајом Телекома и свим својим економским обећањима и лажима које је изрекао попут департизације јавних предузећа, док СНС треба да јавно подржи изборну крађу и кандидује своју политику чувања лика и дела Бориса Тадића и Драгана Ђиласа, и испуњавања свих договора које је жути режим направио са Тачијем и својим налогодавцима из ЕУ и САД. Двери, наравно, неће мирно чекати да се Дачић и другари определе, већ позивамо све патриотске и народне снаге и институције у Србији да се направи јединствени фронт против издаје Косова и Метохије. Још на протесту Двери испред седишта ЕУ у Београду позвали смо на стварање фронта против ЕУ, подржали смо проглас ДСС-а, подржали протесте СРС против хашких пресуда, као и став Светог Архијерејског Синода СПЦ против издаје Косова и Метохије, а најављујемо и подршку и учешће у протестима које ће наредних дана организовати бројне јавне личности, слободни интелектуалци и патриотске организације против срамног постављања граничних прелаза између Косова и Метохије и остатка Србије. Двери настављају да преговарају и повезују и остале патриотске странке, организације и личности како би овај фронт што пре показао јединство и снагу.

Информативна служба Покрета Двери